Trigger Point – Terapia durerilor musculare

Din punct de vedere clinic, punctele trigger miofasciale pot fi identificate ușor în regiuni dureroase la nivelul mușchilor. Aceste modificări microscopice au loc în fibrele musculare, determinându-le să rămână contractate și să se cronicizeze. Acest lucru se întâmplă din cauza, supraîncărcării sau încărcării incorecte a mușchiului în acțiunile motrice, situații ce duc la o contracție susținută, care nu este capabilă să se rezolve de la sine.

Microleziunile apar la nivelul reticulului sarcoplasmatic și își au originea, de exemplu, în suprasolicitarea musculară, traumatisme sau utilizări excesive.

Reticulul sarcoplasmatic este un sistem membranos din fibra musculară ce are ca funcție transportul și stocarea ionilor de calciu.

Orice leziune din sistemul reticulului sarcoplasmatic poate duce la eliberarea excesivă a ionilor de calciu și la contracturi musculare dureroase. Fenomenul este un rezultat al faptului că, în organism, calciul inițiază contracția fibrelor musculare. Contracțiile multiple, de acest tip, într-o anumită regiune a mușchiului, pot forma o bandă tensionată, palpabilă de către practicienii instruiți.

Contracțiile musculare susținute pot duce și la o circulație necorespunzătoare în zona respectivă, datorită comprimării vaselor de sânge, îngreunând aprovizionarea adecvată a mușchiului cu oxigen. Din cauza acestui fenomen, mușchiul este împiedicat să se vindece în mod corespunzător și rămâne contractat, generând dureri constante.

Punctele trigger reprezintă una din principalele cauze ale durerii musculo-scheletice cronice, însă importanța semnificativă a acestora în gestionarea durerii nu a fost identificată mult timp. Întârzierea se datorează faptului că punctele trigger nu pot fi dureroase decât în aplicarea presiunii directe asupra lor, iar acestea provoacă dureri în altă parte, în regiuni adiacente sau îndepărtate.

Originea durerii și a suprafeței în care se manifestă poate fi diferită. Spre exemplu, durerile de spate lombar pot fi legate de punctele trigger din mușchii abdominali, în timp ce durerile de cap se pot corela cu punctele trigger ale mușchilor gâtului. Durerea descrisă este o caracteristică aparte a punctelor trigger miofasciale.

Alexandru Măzăreanu – antrenor și terapeut My Motric

Criterii de identificare și diagnosticare:

  • – Fibră musculară tensionată.
  • – Sensibilitate la palparea fibrei musculare tesionate.
  • – Durere radiantă specifică punctelor trigger miofasciale.
  • – Răspuns local, al fibrei musculare, la acțiunea mecanică asupra acestuia.

Există mai multe proceduri și metode prin care poți trata punctele trigger, însă terapia trigger point manuală, Dry Needling și combinația acestor două metode s-au dovedit a fi extrem de eficiente.

Terapia trigger point manuală include presiuni specifice ale mușchilor, fasciilor și țesuturilor conjunctive.

Dry Needling include utilizarea acelor de dry needling, sterile, de unică folosință, pentru a optimiza circulația și fluxul de sânge în zonele cu puncte trigger a mușchilor afectați. Acest lucru ajută la vindecarea mai rapidă și la reducerea inflamației și a durerii.

Evident, cu cât este mai precis tratamentul pe punctul trigger principal, cu atât rezultatele sunt mai spectaculoase.