Sauna – Beneficii uimitoare pentru minte și trup
Cu mulți ani în urmă, diferite civilizatii foloseau sauna în scopuri terapeutice, pentru ceremoniile spirituale sau pentru a face față temperaturilor scăzute.
În epoca modernă, motivele pentru a face sauna le reprezintă beneficiile pe care aceasta le poate avea pentru sănătate.
Utilizarea saunelor este în creștere, fiind utilizate pentru terapie fizică, în clinici de masaj, spa-uri de sănătate, saloane de înfrumusețare și săli de fitness, fiind adesea asociate cu beneficii pentru sănătate, care includ detoxifiere, accelerarea metabolismului, scădere în greutate, circulație sangvină crescută, reducerea durerii, efecte anti-îmbătrânire, întinerire a pielii, îmbunătățire a funcției cardiovasculare, îmbunătățire a funcției imunitare, îmbunătățirea somnului, managementul stresului și relaxare.
Ce beneficii poate avea sauna?
Indiferent de tipul de saună pentru care optați, efectele pe care le poate avea asupra organismului sunt aproximativ aceleași, după cum urmează:
Efecte relaxante
Sauna a fost folosită în mod tradițional pentru a produce o senzație de relaxare. Pe măsură ce ritmul cardiac crește, iar vasele de sânge se dilată, există o creștere a fluxului de sânge către piele.
În plus, reacția corpului la căldură te face mai alert și mai puțin receptiv la durere și îți poate oferi un sentiment de bucurie. Căldura îți relaxează mușchii, inclusiv cei de pe față și gât, care sunt adesea încordați după o zi lungă de muncă fizică sau de stat la birou.
Pentru a spori relaxarea, poți să și meditezi cât stai în sauna pentru că atunci când îți calmezi corpul, adesea mintea și emoțiile îi urmează exemplul. Efectul este de lungă durată și te poate ajuta chiar să obțiii un somn mai bun.
Reducerea riscului cardiovascular
Există cercetări care arată că persoanele care folosesc sauna periodic, pot avea un risc cardiovascular redus, dar și dovezi care sugerează că saunele, pot aduce beneficii persoanelor cu boli reumatice.
Ușurează durerile
Deoarece vasele de sânge se relaxează și se dilată cât stai în saună, experiența poate ajuta la reducerea tensiunii la nivelul articulațiilor și la ușurarea durerilor musculare. Sauna ar putea fi de ajutor pentru persoanele cu dureri cronice și cu artrită.
Unele studii arată că sauna este benefică pentru durerile de spate, însă nu într-un mod semnificativ din punct de vedere statistic.
Reducerea riscului de Alzheimer
Alte studii menționează faptul că folosirea cu rigurozitate a saunei (de minimum 4 ori pe săptămână) ar putea scădea riscul de boală Alzheimer.
Gestionarea simptomelor în astm
Pacienții cu astm pot constata o ușurare a simptomelor dacă fac saună, pentru că temperatura ridicată va facilita dilatarea căilor respiratorii, dar va reduce totodată și nivelul de stres, sporind relaxarea.
Detoxifierea rapidă
Prin transpirație, eliminăm toxinele din organism. Sauna ne ajută să accelerăm procesul de eliminare a toxinelor.
Concluzie
Sauna cu moderație nu reprezintă niciun pericol pentru majoritatea persoanelor, însă chiar și așa, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare ar trebui să ceară sfatul medicului dacă se gândesc să încerce sauna.
În plus, deshidratarea este un risc la care te expune sauna, întrucât temperaturile mari te fac să transpiri în exces. Persoanele care suferă de afecțiuni renale sunt predispuse în mod deosebit la deshidratare.
Tensiunea arterială poate să scadă brusc din cauza saunei, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de hipotensiune trebuie să fie precaute, însă și hipertensivii trebuie să utilizeze sauna cu precauție.
Înainte de a a lua decizia de a merge la saună, pentru toate frumoasele beneficii de mai sus, aruncă un ochi AICI pentru a vedea care sunt regulile pe care trebuie să le respecți și care sunt contraindicațiile despre care trebuie să ții cont.
Te-am convins? Hai la saună! Hai la MyMotric!
#EvolveYourMovement #MyMotric #HaiLaSala #Premium Fitness #PremiumGym #MyMotricTimpuriNoi
Sursa:
https://www.csid.ro/sanatate/