De ce functional training?
Dacă în ultima perioadă ai căutat clase de group fitness, probabil ai văzut categoria „functional training” pe lângă yoga, pilates etc. La fel ca majoritatea termenilor de sănătate și fitness, la început pot părea niște cuvinte fără sens.
Antrenamentul funcțional este o clasificare a exercițiilor care implică antrenarea organismului pentru activitățile desfășurate în viața de zi cu zi.
Întreabă 10 persoane ce este functional training și vei primi 10 răspunsuri diferite, pentru că nimeni nu îți oferă o definiție clară.
Deci, mai degrabă decât să creăm confuzia, să punem o altă întrebare…
Care este obiectivul antrenamentului funcțional?
Pentru a răspunde la asta, ia-ți un moment pentru a te gândi de ce te antrenezi.
Când sari, nu folosești doar mușchii picioarelor. Este un efort coordonat între sistemele tale nervoase, cardiovasculare, respiratorii și musculo-scheletice, care permit o mișcare fluidă.
În timp ce cu toții avem propriile noastre motivații și obiective de fitness, în general se încadrează undeva între a arata mai bine, a te simți mai bine și performanță mai bună. Functional training atinge toate aceste puncte. Cum știm asta? Din beneficiile pe care o să ți le spunem mai departe:
Previne accidentările
Antrenamentul funcțional îmbunătățește considerabil rezistența și stabilitatea într-o varietate de mișcări. Acest lucru face ca articulațiile tale să fie mai bine protejate și mușchii mai rezistenți la leziunile comune, cum ar fi întinderile.
Îmbunătățește activitățile de zi cu zi
Activități precum mersul pe jos, așezarea în ghemuit pentru a ridica ceva greu, împingerea unei uși rotative sau pregătirea pentru a concura într-un sport, cum ar fi fotbalul sau tenisul.
Studiourile de fitness ca și noi, adaugă din ce în ce mai multe clase care pot ajuta oamenii să devină mai puternici în viața de zi cu zi.
Arde dramatic grăsimile
În timp ce obiectivul nostru principal la #my motric este de a deveni cea mai bună și sănătoasă versiune a noastră, indiferent de aspectul sau forma corpului nostru, adevărul este că antrenamentul funcțional are tendința de a arde mai multă grăsime decât alte antrenamente tradiționale.
Acest lucru se datorează faptului că majoritatea exercițiilor funcționale sunt mișcări compuse, ceea ce înseamnă că lucrează mai mult de o grupă musculară simultan. Astfel, nu numai că vei arde mai multe grăsimi în timpul antrenamentului, dar te ajută să arzi mai mult grăsime și pe parcursul întregii zile.
Îmbunătățește coordonarea, echilibrul și conștientizarea corpului
Toate astea te vor ajuta să eviți accidentările inutile. Mișcarea corpului într-un mod care să implice mai multe grupe musculare simultan, necesită un anumit nivel de coordonare, concentrare și rezistență.
Functional training îți oferă, de asemenea, o conștientizare kinestetică excelentă, mai exact, conștientizarea modului în care corpul tău se mișcă și te învață cum să te miști în siguranță.
Toate aceste abilități sunt destul de importante în viața de zi cu zi și în sală, permițându-ne să ne mișcăm în mod intenționat și cu încredere și ne ajută să rămânem puternici și în siguranță.
Îți îmbunătățește postura și elimină durerea de spate
Durerea de spate sau disconfortul este foarte frecventă în aceste zile. Oamenii sunt mai sedentari ca oricând, mulți lucrează la un birou în cea mai mare parte a zilei și suntem cu toții pe telefoanele noastre în mod constant.
Antrenamentul funcțional se concentrează pe întărirea abdomenului și creșterea mobilității, pentru a permite o mai bună susținere și stabilitate în toată măduva spinării și a mușchilor spatelui. Gândește-te la asta… dacă antrenamentul tău include utilizarea întregului corp, atunci fiecare parte a corpului tău are capacitatea de a oferi un sprijin mai mare celorlalte părți ale corpului. Dezvoltarea forței și stabilității în șolduri, abdomen și spate promovează o postură mai bună. Postura mai bună scade durerile de spate. Nu asta ne dorim cu toții?
Ce tipuri de exerciții conține un antrenament funcțional?
Exercițiile compuse necesită mai multe grupe de mușchi pentru a lucra împreună, cum ar fi genuflexiuni, fandări, îndreptări sau flotări. Din această cauză, ele imită de obicei tiparele de mișcare de zi cu zi, cum ar fi tracțiunea, împingerea, ghemuirea, rotația, mai bine decât exercițiile de izolare, precum biceps curl.
Gândește-te: cât de des stai pe loc și ridici ceva de la nivelul taliei doar cu bicepsul tău? Probabil mai rar. Acum, cât de des te ghemuiești sau te apleci să ridici ceva de pe podea? Sau te întinzi pentru a-ți lega șireturile? Sau împingi o ușă?
Antrenamentele funcționale îmbunătățesc capacitatea corpului de a lucra eficient ca unitate.
Antrenând mai multe grupe musculare în același timp, îți ajuți corpul să funcționeze mai bine ca un întreg. Îl pregătești să fie un sistem și nu doar piese individuale care funcționează independent.
Gândește-te că ridici o valiză grea. Dacă o faci în mod incorect și te apleci incorect, este probabil să folosești mușchii din zona inferioară a spatelui. Poți ajunge chiar să te rănești cu adevărat, rupând un disc (o extremă, dar nu neașteptată a rezultatului unei ridicări necorespunzătoare).
Dar dacă te-ai concentrat pe mișcări funcționale în antrenament, vei fi mult mai confortabil să ridici acea valiză în mod corespunzător: folosind întregul corp. O vei ridica de la podea, folosindu-ți fesierii și picioarele și îți vei menține spatele drept, așa cum faci cu o greutate în sala de fitness.
Aproape oricine poate încorpora un antrenament funcțional în programul lui de fitness, iar colaborarea cu un profesionist în domeniul fitness este una dintre cele mai bune modalități de a te asigura că rutina ta este sigură și eficientă. Noi în sălile #my motric avem și kinetoterapeuți care te pot îndruma dacă nu ești sigur ce tip de antrenament ar trebui să alegi.
Ne vedem în sală!