Pilates: ce este, beneficii și multe altele

Pilates este o serie de aproximativ 500 de exerciții inspirate din yoga și balet. Pilates alungește și întinde toate grupele musculare majore din corp printr-o manieră echilibrată, îmbunătățește flexibilitatea, forța, echilibrul și conștientizarea corpului.

 

De unde a pornit Pilates și ce este mai exact?

În anii 1920, antrenorul fizic Joseph Pilates a introdus Pilates în America ca o modalitate de a ajuta sportivii și dansatorii răniți să se întoarcă în siguranță la exerciții fizice și să își mențină starea de fitness. De atunci, Pilates a fost adaptat pentru a se potrivi oamenilor din comunitatea generală.

Pilates poate fi o formă aerobă și non-aerobă de exercițiu. Pilates alungește și întinde toate grupele musculare majore din corpul tău într-o manieră echilibrată. Necesită concentrare pentru a găsi un punct central pentru a-ți controla corpul prin mișcare. Fiecare exercițiu are un sistem de plasare, ritm și respirație prescrise.

În Pilates, mușchii nu sunt niciodată prelucrați până la epuizare, astfel încât nu există transpirație sau încordare, ci doar o concentrare intensă. Antrenamentul constă dintr-o varietate de secvențe de exerciții care se efectuează în repetări reduse, de obicei de cinci până la zece ori, pe parcursul unei sesiuni de 45 până la 90 de minute. Sunt utilizate saltele și echipamente specializate pentru rezistență.

Pilates se potrivește fiecărei persoane, iar exercițiile sunt reevaluate în mod regulat pentru a se asigura că sunt adecvate pentru acea persoană. Datorită atenției individuale, această metodă se poate potrivi tuturor, de la sportivi de elită, până la persoane cu mobilitate limitată, femei însărcinate și persoane cu un nivel scăzut de fitness.

 

Pilates a fost creat de un bărbat, pentru bărbați

În ultimii ani, în studiourile Pilates s-a înregistrat o creștere uriașă. Majoritatea acestor studiouri sunt conduse de femei, iar majoritatea instructorilor Pilates sunt femei. Lucru grozav pentru femei, nu prea grozav pentru bărbați. Din păcate, industria dominată de femei a speriat o mulțime de bărbați care ar beneficia foarte mult de metoda Pilates. Există multe motive pentru care Pilates este excelent pentru bărbați. În primul rând, să nu uităm că Pilates a fost creat de un bărbat, pentru bărbați.

Dacă nu știți deja despre Joseph Pilates, iată câteva fun facts:

 

 • El a fost un bărbat – un boxer, scafandru, culturist și a vizitat Anglia ca interpret și gimnast de circ
 • Când a izbucnit primul război mondial, el a fost internat ca străin inamic. Pentru a stimula moralul, el a sugerat ca soldații închiși să facă exerciții fizice regulate. A demontat arcurile din paturile soldaților care erau prea răniți pentru a merge și le-a atașat de barele de cap și de picioare, creând antrenamente de rezistență, acest pat devenind mai târziu modelul faimosului aparat al lui Joseph Pilates, The Cadillac și The Reformer.
 • Primul său Barrel & Magic Circle a fost realizat dintr-un butoi de bere și este vorba de piese deconstruite

 

Are Pilaltes beneficii pentru sănătate?

Câteva dintre beneficiile pe care ți le poate aduce pilatesul sunt:

 • flexibilitate îmbunătățită
 • creșterea forței și tonusului muscular, în special a mușchilor abdominali, partea inferioară a spatelui, a șoldurilor și fesierilor, adică „mușchii de bază” ai corpului tău
 • rezistență musculară echilibrată pe ambele părți ale corpului
 • control muscular sporit al spatelui și membrelor
 • postură îmbunătățită
 • reabilitarea sau prevenirea leziunilor legate de dezechilibrele musculare
 • îmbunătățirea coordonării fizice și a echilibrului
 • relaxarea umerilor, a gâtului și a spatelui superior
 • reabilitarea sigură a leziunilor articulare și ale coloanei vertebrale
 • prevenirea leziunilor musculo-scheletice
 • creșterea capacității pulmonare și a circulației prin respirație profundă
 • concentrare îmbunătățită
 • creșterea gradului de conștientizare a corpului
 • managementul stresului și relaxare

Pilates este potrivit pentru toată lumea

Pilates se adresează tuturor, de la începători până la avansați. Poți efectua exerciții folosind propria greutate corporală sau cu ajutorul diferitelor echipamente.

Un antrenament tipic pilates include o serie de exerciții și întinderi. Fiecare exercițiu este efectuat cu atenție, cu tehnici de respirație adecvate și control asupra mușchilor abdominali. Pentru a obține beneficiul maxim, ar trebui să faci pilates de cel puțin două sau trei ori pe săptămână. Poți observa îmbunătățiri posturale după 10 până la 20 de sesiuni.

 

Pilates este parțial inspirat de yoga, dar este diferit într-un aspect cheie, yoga este alcătuit dintr-o serie de posturi statice, în timp ce pilates se bazează pe a te pune în poziții instabile și a-ți provoca corpul, mișcându-ți membrele.

De exemplu, imaginați-vă că vă întindeți pe spate, cu genunchii îndoiți și ambele picioare pe podea. Un exercițiu pilates poate implica îndreptarea unui picior, astfel încât degetele de la picioare să fie orientate către tavan și folosirea celuilalt picior pentru a ridica și coborî încet corpul. Ai nevoie de mușchii abdominali și fesieri strânși pentru a-ți menține șoldurile pătrate și o atenție concentrată pentru a te opri din a te înclina.

 

Cele două forme de bază ale Pilates sunt:

Pilates pe bază de covoraș este o serie de exerciții efectuate pe podea folosind gravitația și propria greutate corporală pentru a oferi rezistență. Scopul principal este de a condiționa mușchii mai adânci, de susținere a corpului, pentru a îmbunătăți postura, echilibrul și coordonarea

Pilates bazat pe echipament include echipamente specifice care funcționează împotriva rezistenței încărcate cu arc, inclusiv „reformatorul”, care este o căruță mobilă pe care o împingeți și trageți de-a lungul pistelor sale. Unele forme de pilates includ greutăți cum ar fi ganterele și alte tipuri de echipamente mici care oferă rezistență mușchilor.

Pilates constă în deplasarea printr-o serie lentă și susținută de exerciții, folosind controlul abdominal și respirația adecvată. Calitatea fiecărei posturi este mai importantă decât numărul de repetări sau cât de energic te poți mișca.

Deși Pilates este o formă de exercițiu cu impact scăzut, anumite persoane ar trebui să solicite sfaturi medicale înainte de a începe un nou program, inclusiv:

 • persoane care au avut recent o intervenție chirurgicală
 • gravide
 • persoane cu vârsta de 40 de ani sau mai mult
 • persoane cu o afecțiune medicală preexistentă, cum ar fi bolile de inimă
 • persoane cu leziuni sau tulburări musculo-scheletice preexistente
 • oricine nu a făcut mișcare mult timp
 • persoane foarte supraponderale sau obeze.
Distribuie articolul

Check out our google reviews
Angela MariaAngela Maria
15:00 04 Nov 23
Locatie curata, aerisita, aparate performante, clase pentru oricine, personal amabil. 👍
Theodor MoldoveanuTheodor Moldoveanu
08:33 15 Oct 23
Sala de sport foarte curata si moderna. Nu este unul dintre cele mai spațioase dintre ele din București, dar nici nu este prea aglomerat. Au mai mult decât suficiente mașini/greutăți pentru tot ce aveți nevoie.
Marius StancuMarius Stancu
16:02 04 Sep 23
O sală extraordinară, modernă, cu aparate foarte performante. Tot personalul de nota 10, sală de karate este excepțională iar senseii adevărați profesioniști, tineri și cu foarte mult bun-simț! Bravo my motric și karate kid !
Magda TurcanMagda Turcan
13:29 05 Aug 23
O sala cu antrenori profesioniști și dedicați. Un loc deosebit ce îl recomand din inima..
Bogdan ConstantinBogdan Constantin
21:52 27 May 23
O sala moderna cu aparate noi, performante si extrem de facile pentru persoanele ce sunt la inceput de drum.Punctul forte al salii este circuitul milonizer format din 8 aparate inteligente ce se configureaza automat dupa postura si greutatea ideala pentru obiectivul pe care il doresti: slabire sau masa musculara. Sala este foarte curata, permanent dezinfectata, personalul este amabil si intotdeauna prezent.Au inclusiv aparate de kinetoterapie dar pe care nu le-am folosit niciodata pentru ca nu stiu cum si trainerii isi ofera sprijinul doar contracost.Puncte negative: spatiul este mic, abia gaseam loc sa fac exercitii cu gantere sau bara pt biceps. La ore de varf e cam greu sa gasesc loc liber la aparate.Nu au banca scott pt biceps, doar 1 aparat pe care nu il foloseste aproape nimeni pt ca este ciudat si nici circuitul milonizer nu are aparat pt biceps.Nu mi se pare suficient de aerisita sala, desi se pot rabata ferestrele.Muzica e aproape mereu aiurea, rareori am gasit muzica buna pentru antrenament.Pretul mie mi se pare mult prea mare 284 lei/ luna. Am inceput cu 230 pe luna (pret disponibil prin platforma bennefit) si au refuzat sa imi reinnoiasca abonamentul la acelas pret.Circuitul milonizer e cam ciudat deoarece nu poti creste greutatea treptat si esti fortat sa incepi cu greutatea maxima pe care o poti suporta.
Liuba GreceaLiuba Grecea
18:16 18 Apr 23
O sală de gym care are că punct forte sistemul Millon (aparate care se reglează singură în funcție de forma în care ești și de caracteristicele corpului tău, în așa fel încât să poți progresa super particularizat, fără să îți bați capul de cum să reglezi tu aparatele), combinate cu câteva aparate Five-konzept pentru stretching. În rest, aparate obișnuite și o sală pentru ore de grup.Curat, civilizat, recomand.
Ana TAna T
18:17 26 Jul 20
Sala este impecabila, super curata, are aparate de ultima generatie si preferatul meu, conceptul de circuit pe aparatele ce se ajusteaza pe structura ta corporala. Cred ca acesta tehnologie va revolutiona antrenamentele de fitness
js_loader